Wat is SSCC en wat zijn de voordelen?

6

Sinds enkele jaren is de SSCC de internationale standaard voor het versturen van pallets en containers. Tegenwoordig worden de SSCC labels ook ingezet in Retail, Fashion, Farmacie en non-retail gebruikt. Wat is SSCC eigenlijk? En waarom is het gebruiken van SSCC zo verstandig voor iedereen? Lees in deze blog de grootste voordelen van werken en versturen met SSCC.

Wat is SSCC?

SSCC is de afkorting voor Serial Shipping Container Code. Een SSCC is een code bestaande uit 18 cijfers en wordt in labelvorm op een verzendeenheid aangebracht. Dit kan een container zijn, maar ook een pallet. Op een GS1 label is de SSCC code de enige code die verplicht is. Dit gestandaardiseerde label is opgesteld door brancheorganisatie GS1. Zij zorgen voor internationaal geldende standaard regels, zodat dit voor iedereen duidelijk is. Het aanbrengen van een SSCC op een pallet of container gaat in de meeste gevallen in de vorm van een EAN 128 barcode, welke eenvoudig door een barcode scanner gescand kunnen worden. Bij het scannen van het SSCC label komen er allerlei gegevens naar boven, die niet met het menselijk oog zijn af te lezen.

Wat zijn voor voordelen van SSCC?

Het gebruiken van SSCC heeft vele voordelen. De belangrijkste voordelen lees je hier.

Kosten besparen
Een belangrijk en groot voordeel van het gebruiken van SSCC is dat er flink op de kosten bespaard kan worden. Doordat iedereen eenzelfde type label gebruikt is het bij ontvangst een kwestie van scannen en de gegevens uitlezen. Er hoeven dus geen ingewikkelde verzendlabels ontcijfert worden door de medewerkers. Dit bespaart behoorlijk wat tijd en daarom dus ook flink wat kosten.

Toegankelijke track en trace
Een ander groot voordeel van gestandaardiseerde SSCC is dat het traceren van zendingen eenvoudig is voor zowel de verzender als ontvanger.

Helpt bij voorraadbeheer
Door de koppeling van SSCC met je ERP systeem worden alle producten snel een eenvoudig in jouw systeem gezet. Hierdoor is je voorraad altijd up to date en zijn hier geen lange voorraadtellingen voor nodig.

Duidelijke communicatie met EDI
Het is mogelijk om zendingen met SSCC uit te breiden met een speciaal verzendbericht. Dit EDI bericht, of DESADV, wordt in de meeste gevallen gevuld met de productinformatie. Zodra de SSCC wordt gescand, wordt het bericht getoond op de terminal. Ook dit is weer tijdsbesparend.

Al enkele jaren is SSCC in Nederland de algemene standaard voor het versturen van pallets en containers. Het integreren van SSCC is eenvoudig en hiervoor zijn genoeg implementatiepartners beschikbaar die je graag helpen om ook SSCC te integreren in jouw bedrijf.