The Blue Road brengt vrachtvervoer weer naar het water

Verkeersminister Melanie Schultz gaf in 2011 met het losgooien van de trossen van een van de eerste Blue Road-schepen het startsein voor the Blue Road.

Verkeersminister Melanie Schultz gaf in 2011 met het losgooien van de trossen van een van de eerste Blue Road-schepen het startsein voor the Blue Road.

Veel vrachtvervoer in Nederland gaat over de weg, maar met het aantrekken van de economie slibben de wegen al snel weer dicht. Een overstap naar de binnenvaart is dan een slimme overweging. The Blue Road van het Bureau Voorlichting Binnenvaart wil dat zo veel mogelijk voor elkaar krijgen. Na vier jaar zijn de resultaten bemoedigend: 40.000 vrachtbewegingen zijn naar het water verplaatst.

The Blue Road is in 2011 gestart met steun van de overheid, omdat zij ook zag dat het vrachtvervoer over de weg door files steeds vaker vast kwam te zitten. “Wij zijn actief producerende bedrijven gaan benaderen,” vertelt marketing manager Wilco Volker van the Blue Road. “Het gaat om bedrijven als Nutricia, Bavaria, Mars, Heinz en Aviko. Deze bedrijven hebben productielocaties door heel Nederland en hun producten gaan via Rotterdam de hele wereld over met zeecontainerschepen. Het vervoer van de fabriek naar Rotterdam gaat meestal per vrachtwagen, terwijl dat heel goed kan met binnenvaartschepen.”

Gesprekken voeren

Om dat tussen de oren te krijgen van logistiek managers hebben Volker en zijn team de nodige gesprekken met hen gevoerd. Want voor het vervoeren van ‘fast moving consumer goods’ denkt men niet direct aan de binnenvaart. “Maar met bijvoorbeeld koelcontainers kunnen binnenvaartschepen prima diepvriesproducten vervoeren. Daarnaast zijn veel gesprekken nodig om logistiek managers uit de waan van de dag te halen en te kijken of hun producten rendabel over water zijn te vervoeren.”

Dat laatste is een must, want zonder een sluitende business case gaat een bedrijf niet om, weet Volker. “Met Nutricia bijvoorbeeld praten we al sinds het begin in 2011. Zij hebben een productielocatie in Zoetermeer en een centraal magazijn voor de bevoorrading van de rest van Europa in Venlo. Tussen deze steden werden de producten door vrachtwagens vervoerd, maar Nutricia ging niet makkelijk overstag omdat de containers in Venlo leeg terug zouden moeten. En dat is funest voor de business case.” Daarom bleef deze overstap bij Nutricia een aantal jaren liggen, totdat – mede door het aantrekken van de economie – er opnieuw naar de vrachtbewegingen werd gekeken. Volker: “Het bleek dat er van Venlo naar Zoetermeer wel degelijk retourvrachten zouden kunnen plaatsvinden. Vooral omdat het te combineren bleek met het vervoer van producten vanuit Venlo via Rotterdam naar andere Europese afzetmarken. Op die manier is de business case rondgekomen.”

Midden- en kleinbedrijf

Het team van the Blue Road kijkt inmiddels verder. Want hoewel er in vier jaar tijd 40.000 vrachtbewegingen naar het water zijn verplaatst en een CO2-reductie van 30% is gerealiseerd, is er meer winst te behalen, vooral
in het mkb, zegt Volker. “Deze bedrijven hebben meestal geen logistiek manager. Wij denken eraan om als een intermodaal bureau voor deze bedrijven op te treden.”

Een ander nieuw aspect is te zorgen voor continentaal containervervoer. Volker legt uit: “De huidige binnenvaartbewegingen in de containervaart gaan allemaal van en naar de haven van Rotterdam en Antwerpen, maar er zijn ook veel vrachtwagens die tussen bijvoorbeeld Maastricht en Groningen rijden. We kijken specifiek naar dit soort binnenlandse trajecten om de ladingen van die vrachtwagens over water te krijgen.”

Tekst:Harmen Weijer